Åren av Annie Ernaux

december 2, 2021


Åren är en självbiografi. Utan att använda ”jag” flyter Annie fram genom sitt liv från 40talet till 2006. Konsten att inte använda berättarjaget är intressant, Annie använder sig istället av att låta samtiden, framförallt i Frankrike förstås, berätta. Från andra världskriget till dagens samhälle, genom barndomen, tonåren, vuxenlivet, allt som i sin närhet har påverkat henne och hennes närmaste. Ett angenämt och intressant sätt att som läsare ta del av någons liv.

Annie Ernaux född 1940 i norra Frankrike, växte upp i en arbetarfamilj, utbildade sig till lärare. Hon har mottagit många utmärkelser och var på den korta listan av ”Man Booker International Prize” 2019, för denna bok.

Förlag Norstedt 2021, 279 sidor. Original ”Les Années”, 2008.

Betyg 5 av 5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: