Madame Bovary av Gustave Flaubert

december 5, 2020


Gamla klassiker tåls att dammas av. Madame Bovary är en sådan. Gustave Flaubert skrev denna, på sin tid skandalösa bok 1857. Han åtalades, men friades, för att ha skrivit en omoralisk bok. Den handlar om Emma som gifter sig med Charles Bovary som är doktor. Emma är en obotlig romantisk kvinna som lever mellan dröm och verklighet. Hon lider av ensamhet som hon fyller med älskare och hög konsumtion av dyra saker. Allt det leder till katastrof i denna tragiska berättelse. Gustave Flaubert är detaljernas mästare, han lyckas med sitt vackra språk göra allt så levande. …”ledans tysta spindel spann sin väv i skuggan i hennes hjärtas alla vrår”, är det inte vackert, så säg?

Förordet är skrivet av Sara Danius och hon skriver bland annat ”Man måste inte älska Flaubert. Men det är dumt att inte göra det”. Jag håller med henne!

Förlag Bonniers översatt 2013, 526 sidor, Bokus

Gustave Flaubert född 1821 i Rouen i Frankrike, död 1880

Betyg, en helt klar 5a för att den var en fröjd att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: