Blinda av Hervé Guibert

januari 16, 2021


En kort bok av fransmannen Guibert som utspelar sig på en institution för blinda. Huvudpersonerna är Josette och hennes man Robert, de spelar plockepinn. Hur kan man det som blind? Boken är full av insikter hur de klarar eller inte klarar vardagen som blind. Den enda seende är förmannen. Att spela plockepinn fungerar! Josette är rolig, sadistisk och galen på samma gång, hon tar sig en älskare och kommunicerar genom att rita bilder i en sandlåda. Bilder man läser genom konturerna. Guibert hade jobbat på ett blindinstitution som läsare under en tid, och enligt Eli Levén som skrivit förordet, kanske en av anledningarna till denna bok.

Betyg, intressant, den är ju kort och bra skriven. En klar 3a, och ett litet plus kanske.

Förlag Norstedt 2021. Original ”Des aveugles” 1985, 119 sidor

Hervé Guibert född i Paris 1955, dog 1991 i AIDS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: