Ett eget rum av Virginia Woolf

februari 11, 2021


”…Med undantag av dimman tycks allting vara styrt av honom”

Virginia Woolf tar oss med på en resa i kvinnornas litteratur. Både som karaktärer i böckernas värld men även som författare, eller rättare sagt bristen på. För även om det har funnits stora kvinnliga författare sen 1500 talet och fram till 1920 talet, så var de inte många. Litteraturen var männens värld. Både att skriva och läsa. Woolf hävdar att utan ett eget rum och egna pengar var det svårt för den underlägsna kvinnan att både få tid och möjlighet att skriva. Enligt männen skulle kvinnor inte fåna sig med böcker och papper, de skulle stoppa strumpor och hålla ett öga på pölsan. Woolf sägs ha varit en ledsagande stjärna för kvinnliga författare och feminism.

En fantastisk bok jag varmt rekommenderar alla som älskar litteratur. Boken är egentligen två föreläsningar gjorda av Woolf 1928. Woolf levde i England 1882-1941.

Förlag Sjösala 2020. Original ”A room of one’s own”, 1929. 127 sidor.

Betyg 5 av 5!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: