4 Kortnoveller -av Steinbeck, Lessing, Munro, Ishiguro

juni 3, 2021


Novellix har en samling med Nobelpristagare. Denna gång har jag läst dessa fyra.

*Krysantemum av Steinbeck 1937, Nobelpris 1962.

Om en kvinna som älskar sin odling av Krysantemum. Hon är gift och bor på en farm. Förbi kommer en handelsresande när hon är ensam på gården. Den här korta novellen är föremål för analyser av stora mått. Kvinnan är symbolen för kvinnoförtryck och mycket annat. Något jag inte alls lyckades läsa in.

*Till rum nitton av Lessing 1963, Nobelpris 2007.

Om en kvinna som känner sig ensam i sitt stora hus med man, barn och hemhjälp. Hon hittar en lösning i ett hotellrum, nummer nitton. En vacker och sorglig historia.

*Dolly av Munro 2012, Nobelpris 2013.

Ett äldre par funderar på vad livet har gett dem och planerar sin sorti, när en gammal bekant till mannen dyker upp. En mycket kort men raffinerad historia av Munro.

*En familjemiddag av Ishiguro 1983, Nobelpris 2017.

Sonen återvänder till Japan där fadern och systern bor. Mamman dog av den giftiga fisken Fugu några år tidigare. De äter en gemensam middag som pappan lagat. En fiskgryta.

Ett utmärkt sett att bekanta sig med författare är att läsa en kortnovell av dem. Det kan ge mersmak att läsa större verk. Jag blev nyfiken på Ishiguro och läste hans ”Klara och solen”. Munro har jag läst flera av och vet att hon skriver väldigt bra. Och vem har inte läst Steinbecks ”Möss och människor”. Lessing vill jag nog definitivt läsa mera av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: