Intervju med A.C Efverman

oktober 11, 2020


Charlotta Efverman, författare och svenska boende sen ett 20 tal år i Sydney Australien. En otäck händelse vid hennes ankomst till Australien, blev startskottet till hennes författarskap. Charlotta har skrivit två bästsäljande (Amazon Australia och USA) deckare som handlar om kommissarie Morgan Callaghan och utspelas i Sydney. Böckerna ”Borta” och ”Skuggspel” är båda skrivna först på svenska och sen översatta av Charlotta till engelska. Alla går att köpa bland annat genom Bokus.
Jag har ställt några frågor till Charlotta om hennes skrivande och livet som författare. Längs ner får vi reda på om det blir någon spännande fortsättning.

-Din skrivarplats hur ser den ut?
Jag skriver mest från min säng eftersom jag har ont i kroppen och det är svårt för mig att sitta på en stol i flera timmar – jag lider av Fibromyalgi. Men jag sitter ibland vid mitt skrivbord och skriver också.

Charlotta har själv målat sina huvudpersoner.

-Skriver du varje dag?
Jag skriver inte varje dag och jag önskar att jag kunde göra det! Att vara författare är mitt heltidsjobb, men min dotter är sjuk och ligger på sjukhus och jag spenderar mycket tid där. Min Fibromyalgi tillåter inte heller att jag skriver varje dag. Men de dagar jag inte kan skriva gör jag research och bygger på historien jag skriver i mina tankar.

-Flödesskriver du eller tänker du ut varje mening i förhand?
Historierna i mina böcker växer gradvis hela tiden i mina tankar och jag blir också inspirerad av olika platser i Sydney där handlingarna utspelas – och när jag sedan sätter mig ner för att skriva finns idéerna där. När jag väl har börjat skriva kommer fler idéer och jag bygger vidare på historien. 

-Har du många idéer på gång samtidigt?
När jag en idé om vad en bok ska handla om, vet jag på ett ungefär hur historien kommer se ut – men handlingarna byggs upp bit för bit i skrivandet och jag gör också en hel del research på livs levande mördare och olika mord och polisutredningar: det är fakta jag behöver.

-Föder en roman en annan?
Ja, en roman föder en annan – när jag har avslutat en bok fortsätter min hjärna med att bearbeta en fortsatt historia och en ny idé till nästa boks handlingar tar form.

-Vad gör du när/om du får skrivkramp?
När det tar stopp i skrivandet tar jag en paus och läser ibland om manuset från början för att få fler idéer om hur jag ska fortsätta. ‘Motorn i mina böcker består av mordutredningarna och min huvudkaraktärs personliga förhållande – så det är de jag bygger vidare på och fler saker vävs in i historien runt om allt eftersom.

-Läser du mycket?
Jag läser gärna kriminalromaner – det har alltid varit min favorit genre. Men jag läser inte böcker när jag är i processen av att skriva eftersom jag behöver fokusera helt på mina egna historier.

-Har du någon favoritförfattare?
Jag har läst kriminalromaner sedan jag var nio år gammal och började läsa böcker av Agatha Christie, sedan läste jag mycket svenska kriminalromaner; jag har läst många av Henning Mankell och Åke Edwardson är också en favorit. Jag gillar också böckerna av Patricia Cornwall.

-Den stora frågan då, blir det någon fortsättning på Kommissarie Morgans äventyr?
Just nu skriver jag bok tre i Kommissarie Morgan Callaghan/Sydney-serien. I den tredje boken hittas en ung kvinna skjuten i en park i Balmain (en innerförort i Sydney) och boken fortsätter följa Morgan i hans personliga liv och hans karriär som kriminalkommissarie.

Tack snälla Charlotta för en fin intervju och jag önskar dig all lycka och många fler spännande böcker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: