Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba

oktober 24, 2020


”De inflyttade vill inte komma, de som bor vill inte ta emot fler renskötare.”

Jag har rest norrut, till landet där naturen är ett med folket, där samer har bott längre än någon annan människa, i trakterna som sträcker sig in i Norge, Sverige och Finland, i en bok som berättar om ett tragiskt stycke ur den svenska historian. Tvångsförflyttningar av samer som skedde efter att Norge blev självständigt och Renbeteskonventionen 1919 och framåt. Elin Anna Labba, vars familj var en av ca 300 familjer som tvingades att flytta, ger sin berättelse liv genom de efterlevande. Mycket tragik där familjer blev delade, renar förlorade och människor som rycktes upp ur sina rötter. En mycket intressant bok, där jag som läste e-boken tyvärr missade illustrationerna som finns i den inbundna boken. Men samtidigt gav mig e-boken chansen att slå upp alla samiska uttryck jag inte förstod. Jag rekommenderar verkligen denna välskrivna bok.

Förlag Norstedts 2020, 190 sidor, Historia/Ursrungsbefolkning, Bokus

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: