Sidenkatedralen av Sara Danius

oktober 26, 2020


”…och förvandlade sig till en mäktig sidenkatedral i rött och svart”

Sidenkatedralen är en bok med artiklar och essäer skrivna av Sara Danius under åren 2013-2018. Dessa är verk som skulle resultera i två olika böcker, men som man nu sammanställt till denna fina bok. Flera artiklar om fotokonstens mästare i bla modets värld, om författare hon älskade som Proust mfl. Hennes medverkan i sommarpratarna i P1 finns med, varav en handlar om skandalen i Svenska Akademin, vilket jag tycker var väldigt intressant. En annan handlade om hennes cancer som ledde till hennes tragiska död. Naturligtvis får vi ta del av hennes fantastiska klänningar och hur de kom till, bara en sån sak gör boken till en pärla. Kapitlet ”Klädd för stol nummer 7” samma stol som Selma Lagerlöf en gång satt, var härligt att läsa. Det går en röd tråd genom alla texter om mode, foto och böckernas värld, Sara Danius värld. En kvinna att beundra och jag rekommenderar varmt denna bok.

Förlag Bonniers 2020, 309 sidor, Litterära essäer, Bokus

Betyg 5 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: