Bli som folk av Stina Stoor

december 18, 2020


En novellsamling av en för mig okänd norrländska. Trevlig bekantskap, alltid roligt att resa norröver i Sverige. Novellerna är nio till antalet, några sisådär andra väldigt bra. Det är nåt visst med norrländska berättare, de har ett annat språk, ett mer raktpåsakspråk. Min favorit av de nio är ”Gåvan”, den handlar om mamman som väljer tyger till gardiner, omklädning av möbler och annat, men ingenting blir gjort, bara massa tyg och tapetprover hängande överallt. Den berättas av dottern som fått en gåva av sin far som inte gillas av mamman. Hon säger ”Du, gumman, gör han int arg nu. När du kom dit så nig du och tack-men-nej-tack bara. Sen raka vägen hem”. Underbart!

Eller ”Gäddan”, när kusinerna är ute och fiskar gädda. ”Åsa skrek ut hur allting skulle göras. Hade haft som hela morfar med alla orden hans i sin mun. Precis så.”

”-Du jett ge mä nalta mer lina! Begrip du?”

Förlag Norstedts 2016, 212 sidor, Bokus

Betyg, ingen tvekan, köp!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: