Årets bästa läsning, 2020!

december 20, 2020


Den blev läst sent på året, den absolut bästa boken under 2020. En bok jag tänkt på tidigare men som inte blev läst förrän nu. Tack och lov. Vilken bok! Inte bara en, utan en triologi, skrivna, 1986, 1988 och 1991. Nu sammansatt och översatt till svenska. Den handlar om tvillingpojkarna Lucas och Claus som lämnas av sin mor hos deras mormor, som kallas häxan, på landet. Det pågår krig och modern kan inte försörja dem. Landet, kriget, tiden, allt är fiktivt. Vi följer pojkarnas liv, där vi starkt förundras över deras beteendesätt, de gör vad de gör för att lära sig att överleva. Vi vävs in i dessa tvillingbröders själar, och Kristof skriver på ett fascinerande och relativt enkelt sätt med korta meningar. Meningar som är gåtfulla och som leder oss djupare in i historien i tid och rum. Jag skulle gärna skriva mer vad den handlar om i detalj men jag tycker att ni läsare skall få uppleva den utan ledtrådar, genom egen läsning.

Agota Kristof, född 1935 i Ungern, flydde med sin man och barn till Schweiz 1956, under anti-kommunism revolutionen. Hon började skriva böcker på franska och det är helt tydligt att hennes egna upplevelser speglas i hennes böcker. Agota dog 2011.

Betyg, 10 av 5, går det? Ja, för jag tyckte den var bland de bästa böcker jag läst!

Förlag Wahlström & Wistrand 2020, 431 sidor, Bokus

En reaktion på ”Årets bästa läsning, 2020!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: