Morgonstjärnan av Knausgård

januari 26, 2021


En tegelsten av Knausgård, över 660 sidor. Men en klar bladvändare. Vi får följa olika personer under två dagar i den ovanligt varma augusti. Det är bland andra prästen som undrar över sitt äktenskap, det är Arne som har ett komplicerat liv med en psykotisk fru och tre barn, journalisten Jostein, Turid, som jobbar inom psykiatrin och är orolig för sin sons välbefinnande. Alla karaktärerna binds samman under den nya stjärnan som lyser dygnet runt och där oförklarliga händelser sker. Det får alla att fundera närmare på existentiella frågor om livet och döden.

Knausgård har ett härligt flyt på sitt skrivande, det är lätt att hänga med i själva romanen. Sen övertar filosofen Knausgård, boken är full av den sidan. I mitt tycke, fokuseras det på ämnet kristendomen för mycket. Det är för mig personligen ointressant men tar en stor del i boken. En annan (negativ) aspekt är att det dricks otroligt mycket, en del av karaktärerna skulle väl i ärlighetens namn ha dött efter den hundraförsta drinken?! Men det kanske kan ses metaforiskt som så mycket annat i romanen som speglar allas vår verklighet.

Några tankar ut boken…

”…Men om det är så att döden en dag ska försvinna helt, vad sker då med de redan döda?” , ”Men saken är den att tankarna inte klarar sig ensamma”, ”Vi slösade med tiden och tankarna, och först när det var över förstod jag att det hade varit unikt och aldrig skulle komma tillbaka.” Filosofen Knausgård som bäst.

Betyg, 4.5, ingen vanlig roman, men gillar man Knausgård är den ett måste. Hans beskrivningar av sina karaktärer, miljöer och det vardagliga är fantastiska. Det är min tredje bok av honom men jag har inte (ännu) gett mig på hans stora verk ”Min kamp”.

Förlag Norstedts 2021, 663 sidor, Bokus

En reaktion på ”Morgonstjärnan av Knausgård

  1. torgust skriver:

    Ja, det omåttliga drickandet var tröttsamt, och de övernaturliga och filosofiska inslagen gav inte särskilt mycket annat än lite starka avslutningar på vissa avsnitt.
    På det hela taget missbruk av en unik författarförmåga, men recensenter och många läsare är stormförtjusta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: