Shuggie Bain av Douglas Stuart

januari 30, 2021


Oj vilken bok! En bok Douglas Stuart fick ”The 2020 Booker Prize” för. En bok som tog mig längre att läsa än normalt. En tung bok. En bok där varje mening måste tas emot med tungt hjärta och eftertanke. En bok som jag ger högsta möjliga betyg.

Boken handlar om Hugh, Shuggie, Bain. Han bor med sin mamma och sina syskon. Modern är gravt alkoholiserad. En efter en lämnar de hemmet och Shuggie, som bara är fem i början av boken, får ta hand om sin mamma. Historien utspelar sig i Glasgows fattiga delar på 80 talet. Även om om boken är fiktiv så bygger den på författarens liv. Den kommer på svenska i mars.

Även om den var tung att läsa finns det så mycket kärlek i den, och den unge Shuggie är helt oemotståndlig. Stuart har skrivit den med glimten i ögat. Jag kan inget annat än varmt rekommendera att läsa den.

Förlag Bonniers 2021, 463 sidor.

En reaktion på ”Shuggie Bain av Douglas Stuart

  1. torgust skriver:

    Ja, verkligen, tung och oemotståndlig!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: