Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

februari 28, 2021


Jag fick originalupplagan från 1891 av denna fantastiska bok på min 60års dag förra året. Jag har sparat den länge för jag vill inte den skall ta slut. Nu har jag läst ”Förra delen”, dvs första boken av två. Detta är ju verkligen en klassiker av Lagerlöf som handlar om den försupne och avsatte prästen Gösta. Han kommer till majorskan på Ekeby, där kavaljererna lever livets glada dagar.

Språket, humorn, miljöbeskrivningar de är alla mästerliga. Den tog mig lång tid för jag ville läsa varje mening två gånger. Detta är ju så mycket mer än en historia om Gösta, det är en kärleksförklaring till orden. Som dessa…..

”Hon var spanjorska, han spanjor. Han fick kyssa henne, men varligt, ty hon var rädd för hans svärtade mustascher. Nu dansa de. Hon viker undan, han följer, han blir djärv, hon stolt, han sårad, hon försonande. Då han till sist faller på knä och mottar henne i sina utbredda armar, går en suck genom balsalen, en suck af hänförelse”.

Ack Selma, om alla skrev som du! Nu skall jag vänta lite att läsa del två. Om ni inte har läst om Gösta kan jag varmt rekommendera det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: