Henrik av Vigdis Hjorth

april 17, 2021


Henrik är en modern roman inspirerad av Ibsens Hedda Gabler. Ett samarbete mellan tre nordiska förlag där framstående författare har skrivit efter inspiration från Ibsen. Den svenska, ”Hilde”, är skriven av Klas Östergren.

Henrik handlar om Henrik Falk som gifter sig med Elsa när hon blev med barn. Istället för att bli det han alltid drömt om och ta vid sin fars rederi, blir han ansvarig för sin svärfars bensinstation. Det är tydligt att han ogillar sin roll och även sin hustru. När hans ungdomsförälskelse köper hans gamla barndomshem ställs allt på sin spets.

Vigdis skriver på ett fantastiskt sätt och gör sina karaktärer levande. Jag riktigt känner hur Henrik våndas både i sig själv och med sin omgivning. Det närmar sig Sjuttonde maj och allt vad som hör det till. Henrik hatar det småborgerliga och det mysiga perfekta. Han vill mer men har hamnat i den lilla låda som han fru har placerat honom i. Han gör allt för att hitta en väg ut. Men slutet är inte som för Hedda Gabler.

En mycket läsvärd bok!

Förlag Natur&Kultur Allmänlitteratur 2019, 137 sidor.

Betyg 4plus av 5.

Vigdis Hjorth född 1959 i Norge. Har skrivit bland annat också skrivit ”Är mor död” och ”Arv och miljö”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: