Främlingen av Albert Camus

april 19, 2021


En bok jag läste för många år sen men ville läsa igen. En bok som är så mycket mer än bara en handling. En bok, tror jag, som man uppskattar mer om man är insatt i Camus liv. Vilken får en utmärkt förklaring i slutordet av Michael Azar. Kan man börja bakifrån? Tycker nog det. För eftersom det är en klassiker så är ju egentligen inte upplösningen främmande. Nu hade jag ju läst boken så jag visste, även om jag inte kom ihåg den i detalj.

Handlingen utspelar sig i Camus födelseland Algeriet. Den unge Mersault begraver sin mor utan att fälla en tår, viktigt för handlingen. Han skjuter en arab på en strand, just att det är en arab och inte en Algerier är viktigt. Han blir fälld, inte bara för sin handling utan för hur han är som person. En främling som inte gråter över sin döda mor.

Algeriet hade en komplicerad historia med sin franske kolonisatör. Camus hade en komplicerad historia med Algeriet och Frankrike. Allt kommer in i denna bok vilket gör den enormt bra.

Förlag Bonniers 2020, översättare Jan Stolpe, 114 sidor. Original L`Étranger 1942.

Betyg 5 av 5 utan tvekan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: