Ru av Kim Thúy

maj 26, 2021


”Det är lätt att glömma alla dessa kvinnor som bar Vietnam på sina ryggar medan deras män och söner bar vapen på sina.”

En självbiografi av Kim Thúy. Vietnamesiska som föddes i krigets dagar 1968 i staden Saigon, nu Ho Chi Minh city. Vid tio års ålder blev hon och sin familj båtflyktingar och kom först till Malaysia, sen till Kanada, där hon nu bor med sin familj.

I hennes debutroman berättar om hon sina minnen från tiden under kriget, när det kommunistiska NordVietnamn tog över, flykten över havet och livet i Kanada. Den är både vacker och sorglig. Början var mycket bra med meningar som berörde mig på så många nivåer, sen vacklade den lite men kom igen starkt på slutet.

Kim har ett fantastiskt språk, hon målar orden och jag kan se även det mest fasansfulla i min fantasi.

”Jag föddes i skuggan av fyrverkerisprakande himlar som pryddes av lysande girlanger och korsades av missiler och raketer. Det var min uppgift att födas för att ersätta de liv som gått till spillo. Det var min plikt att låta mitt liv bli en fortsättning av min mors liv.”

Förlag Sekwa 2012, 153 sidor. Original Ru 2009.

Betyg 4 av 5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: