Sockerormen av Karin Smirnoff

juni 10, 2021


”Alla kan lukta sig till ett utanförbarn. Liksom alla vet att den som bryr sig om ett utanförbarn, själv blir ett.”

Berättelsen om Agnes som är ett underbarn men inte önskvärt barn av sin mor. Hon finner tryggheten i två likasinnade kompisar och en musiklärare. Tillsammans skapar de musik men framförallt skapar de en miljö där de har varandra.

Den här boken är så mycket mer än själva handlingen. Den är en obarmhärtig historia om att inte vara välkommen, att bli utnyttjad, att vara annorlunda men också att kunna finna tryggheten i varandra. Karin sparar inte på språket och jag känner för dessa barn i varje mening jag läser. En bok som berör.

Karins unika sätt att skriva är något jag gillar otroligt mycket. Läste någon som skrev att man inte kan skriva så, utan kommatecken och ord och namn ihop. Hmm, tänkte jag och tittade noggrant. Mycket riktigt, där är ju inga kommatecken. Men vad spelar det för roll om det inte är grammatiskt riktigt, tvärtom det gör texten mer levande. Karin skrev likadant i Jana Kippo trilogin och det passade lika bra där.

Förlag Polaris, 2021, 317 sidor.

Betyg 5 av 5. Läs! Det är ingen lättsam läsning men ack så viktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: