The Passenger av Ulrich Alexander Boschwitz

juli 16, 2021


Skriven av Boschwitz i flykt från det framskridande Nazi Tyskland. Han flydde 1935 först till Sverige sen Paris och andra ställen men kom sen till England 1939. Där publicerades denna bok. Boschwitz tvingades att med båt åka till Australien tillsammans med andra judar, nazister och krigsfångar. Väl i Sydney inkvarterades de i ett fängelseläger men släpptes efter attacken på Pearl Harbor. Boschwitz blev fri och valde att återvända till England. Men det militära fartyget han åkte med torpederades av tyskarna och alla dog. Ulrich blev 27 år gammal.

Historien om Boschwitz kunde lätt ha blivit en bok som skulle säkert bli både spännande och intressant. Men The Passenger som handlar om en jude affärsmannen Otto Silbermann som tvingas fly sin lägenhet i Berlin när Nazisterna samlar i hop alla judar för att sända till arbetsläger. Han åker tåg fram och tillbaka genom Tyskland och träffar där många intressanta människor som är både likasinnade men också fiender.

En mycket bra och spännande bok. Den bygger på hans egna observationer innan kriget. Hur judarna behandlades men även sin egen syn på judarnas situation. Både Boschwitz och Silbermann såg ariska ut, endast namnen kunde avslöja dem.

Finns på svenska, ”Resenären” utgiven av Bonniers 2019. 278 sidor.

Betyg 5 av 5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: