1795 av Niklas Natt och Dag

oktober 9, 2021


Den tredje och sista delen av Bellman trilogin, 1793, 1794. Natt och Dag är metaforernas mästare. Vilket kan vara både positivt, det vackra språket men också negativt, ibland vill jag skrika, kom till skott! Skämt o sido, det är en bra bok som ger ett avslut på de två första böckerna, som man bör ha läst innan denna. Slutet är riktigt bra. Det har varit spännande att följa karaktärerna bröderna Winge, Cardell, Anna Stina och många fler i ett sent 1700tal som inte visar sig från sin bästa sida. Så många böcker har skrivits om detta spännande århundrade, om Gustav III och hans hov, om slott och herresäten, om adel mm. Men Natt och Dags trilogi speglar ett Sverige, läs Stockholm, som smutsigt, fattigt och en verklighet många kunde vara utan.

”Vad vore den rikes förmögenhet värd om han måste underkasta sig lagar som stiftas åt fattiga?”

Förlag Forum 2021, 458 sidor.

Betyg 4 av 5. Inte lika bra som de två första!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: