Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj

oktober 30, 2020


En otrolig bok av Nobelpristagaren 2015, Svetlana Aleksijevitj, som under sju år intervjuat många hundratals kvinnor som deltog i andra världskrigets fasor. Det här är ingen vacker berättelse, utan vittnesmål om blod och död, av modiga sovjetiska kvinnor som var allt från krypskyttar, piloter, partisaner till tvätterskor. I fosterlandets tjänst (Stalins berömda dekret ”Inte ett steg tillbaka!”), men också en kollektiv kärlek som fick ett helt folk att stå emot Hitler och fascisternas framfart. Cirka 800 000 kvinnor deltog. Efter krigets slut togs kvinnorna inte emot som hjältar utan mer med misstänksamhet, framförallt från de kvinnor som inte deltagit. Kvinnorna förblev tysta men med Svetlanas hjälp har deras vittnesmål fått en röst. Ingen bladvändare men en viktig bok som jag rekommenderar.

Förlag Ersatz 2012, Original 1985, 447 sidor, Bla Memoarer, Bokus

Betyg 5+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: