Daghus, Natthus av Olga Tokarczuk

november 12, 2020


”Du ser ut som om du inte var du, sa hon”

Detta är min tredje bok av Olga, och jag är lika fascinerad varje gång. Hon skriver på ett speciellt och intressant sätt. Ibland blir jag fulltagen tagen av det skrivna, andra stunder försvinner jag i hennes ordvals och har ingen aning om vad hon vill säga.

Daghus, Natthus utspelar sig i Nowa Ruda, Polen, och i dess omgivning. Vi träffar Marta, som är perukmakare, hon bor granne med berättarjaget. I flera korta berättelser följer vi dem och andra karaktärer. En röd tråd löper genom boken som drömmar, lukter, svampar, de blandas med både glädje och sorg. Olga har en otrolig förmåga att beskriva saker i detalj. I kapitlet ” Mitt palats” beskriver hon sin inre kropp som ett flervåningsbygge, helt underbart!

Inte en lätt bok men den är väl värd att läsa. Men herr översättare Swahn inte finns väl SÄPO i Polen?

Förlag Bonniers, original 1998, översatt 2019, 317 sidor, skönlitteratur, Bokus

Betyget blir en rekommendation att läsa, om man vill ha det där lilla extra att sätta sina tankar i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: