Dearly av Margaret Atwood

januari 5, 2021


Poesi kan innehålla så mycket. Margaret Atwood kan skriva. I denna poesisamling ”Dearly” märks båda komponenterna. Dikterna är skrivna mellan 2008 och 2019. I förordet skriver hon, att under den tiden blev världen mörkare, hon blev äldre, nära och kära dog. Klimatförändringar, nedskräpning av plast, sorgen efter maken, som nyligen gick bort, allt det där syns i hennes dikter. Och så mycket annat.

Att läsa poesi är för mig att känna, ibland mycket, ibland inget. Jag brukar plocka strofer som jag tycker om, speciellt om jag inte förstår helheten. Men här finns många fantastiska dikter, ta den med spindeln till exempel, eller en annan som heter ”Shadow”. Atwood är en fågelskådare, det har hon själv berättat för mig (och hundratals andra) under en kväll här i Melbourne. Och det är många fåglar i denna samling.

Bästa betyg från mig! Jag antar att den kommer på svenska snart, men den läses nog bäst på orginalspråket, engelska.

Förlag Chatto & Windus 2020, 144 sidor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: