Svartsvala av Josefine Roos

januari 7, 2021


”…jag är ingen riktig människa, jag har bara ett presens utan struktur.”

Jag flyger tillsammans med Tornseglaren eller Svartsvalan genom en fin bok. Den handlar om Lucia som vid 26 års ålder får en hjärnblödning, hon klarar sig fysiskt bra men mister närminnet. Hon varnas för att skaffa barn, men gör det ändå med maken A. Vi följer Lucias vardag som hon inte klarar speciellt bra men hankar sig fram, med hjälp av de närmaste. Hon träffar en annan man som hon inleder ett förhållande med, så gott det går. Hon kommer ju inte ihåg så bra. Allt svävar ovan där precis som Svartsvalan i en osäker värld. Lucia säger ”att hennes barndom ligger vaknare än gårdagen”. En vacker och tragisk bok på samma gång. Josefin Roos skriver väldigt fint, hon har ett vackert språk. Boken öppnar för eftertanke, vilket gör den mer än läsvärd.

Betyg, ett högt sådant, men ta med ett spanska lexikon på resan!

Förlag Bonniers 2020, 199 sidor, Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: