Nickelpojkarna av Colson Whitehead

januari 10, 2021


”…de vita pojkarna gick nedför backen och de svarta pojkarna gick uppför backen.”

Min andra bok av Whitehead och en bok som berörde mig starkt. Historien handlar om Elwood, som efter ett dyrbart misstag hamnar på en uppfostringsanstalt för svarta och vita pojkar. En grym värld möter honom. En verklighet som skiljer sig från hans dröm om college och ett bättre liv. Orden från Martin Luther King, att alla är lika värdefulla, som han trodde på, stämmer inte här. Han finner en vän i den cyniske Turner, som är Elwoods motsats, och tillsammans gör de det bästa för att överleva det svåra livet på anstalten. Ett liv med orättvisor, tortyr och våld.

Whitehead är ordens mästare, man börjar läsa och vet inte vart det skall bära hän. Han drar åt höger och vänster i sidospår efter sidospår, men har skickligheten att alltid hitta tillbaka till tråden. Alla karaktärer i boken får sin egen historia. Vändningarna är överraskande. En av de bättre böckerna jag läst faktiskt. Han fick Pulitzer pris för denna 2020.

Betyg 5 av 5!! Läs den!

Förlag Bonniers 2020, 233 sidor, Original The Nickel boys, 2019, Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: