Oryx och Crake av Margaret Atwood

maj 1, 2021


Det var som att läsa boken förra året, mitt under Corona pandemin. Men icke Atwood skrev denna framsynta bok redan 2003.

Den handlar om Snömannen, som i sitt tidigare liv hette Jimmy. Han lever nu i en värld som inte längre finns. En dystopisk framtid. Snömannen ser tillbaka i tiden och funderar på vad som gick galet. Hans vänner Oryx och Crake är en stor del av hans förflutna och svaret finns i den bubbla Crake en gång byggde för sina försök. Dit måste Snömannen ta sig till, för att se om han är den enda överlevande.

Den är så nära hur vi lever idag att det känns skrämmande. Finns det några begränsningar för mänsklighetens galenskaper när det gäller att hitta möjligheter till sin överlevnad?

En otroligt spännande bok och välskriven av en superintelligent författare. Den är första delen av triologi MaddAddam.

Bety 5 av 5, väldigt enkelt!

Förlag Norstedts, 2014, 375 sidor. Original Oryx and Crake 2003.

”Konspirationsteorier spreds snabbt: det var något religiöst, det var Guds Trädgårdsmästare, det var en komplott för att få kontroll över hela världen. Koka-vatten-och-stanna-hemma-råd gavs den första veckan, handskakningar avråddes. Samma vecka blev det rusning efter gummihandskar och andningsfilter.”

”Lärda män i kostymer dök upp i rutan; medicinska experter, diagram som visade infektionsfrekvensen, kartor som visade epidemins utbredning.”

En reaktion på ”Oryx och Crake av Margaret Atwood

  1. Tyckte hela trilogin var riktigt bra! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: