Em av Kim Thúy

maj 7, 2021


”Amerikanerna talar om ”Vietnamkriget”, vietnameserna om ”det amerikanska kriget”. I det glappet återfinns kanske orsaken till kriget.”

Em är Kim Thuy’s senast utkomna bok. Den första var Ru som kom 2009 och är en självbiografi. Kim föddes och bodde de tio första åren i Vietnam. Hon blev en av de många båtflyktingar som tvingades lämna Vietnam efter att Sydvietnam föll 1975. Hon hamnade först i Malaysia och sen Canada.

Kim har en annorlunda berättarstil, en blandning mellan roman och dokumentär. En blandning som jag tycker fungerar väldigt bra. Den är kort och intensiv, den censureras inte, hemska scener som utspelades under kriget berättas i detalj. Men samtidigt berättas en öm historia om möten mellan människor som för boken framåt i korta kapitel.

Jag började i fel ände så nu får jag läsa Ru.

Betyg får bli högt, en bok helt i min stil.

Förlag Sekwa 2021, 156 sidor. Original Em 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: