Madonnan vid Nilen av Scholastique Mukasonga

maj 15, 2021


Denna bok handlar om en katolsk internatskola i Rwanda på slutet av sjuttiotalet. En skola där elitens flickor går. I upptakten till folkmordet som ägde rum under 100 dagar 1994, följer vi flickorna av de båda etniska härkomsterna Hutu och Tutsi och motsättningarna mellan dem. Berättelsen bygger på författarens egna erfarenheter.

Vad som hände i Rwanda 1994 bygger på många, många års uppbyggnad av hat och förföljelse. I boken berättas en del om hur minoritetsgruppen behandlades men också hur vidskepelse och annat greppar tag. Det är inte bara synen på etnicitet utan också hur man ser på kvinnan. ”Kvinnor är skapta för att lida” säger nunnorna som leder skolan.

Jag tycker nog inte boken var så bra. Med tanke på att Scholastique Mukasonga (vilket vackert namn) bygger den på egna erfarenheter hade jag förväntat mig mer. OM man är intresserad av vad som hände i Rwanda, kan jag rekommendera Romeo Dallaire bok, ”Shake hands with the devil”, 2003, om hans roll som FNs fredsbevakare under folkmordet 1994.

Maukasonga är född 1956 i Rwanda men bor nu i Frankrike.

Betyg 3 av 5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: