The Tolstoy Estate av Steven Conte

september 4, 2021


Ett intressant upplägg. En australiensare som skriver med tyska karaktärer i Ryssland, på engelska. Lite skeptiskt till denna bok och den började trögt men efter hand växte den till att bli en riktig bra bok.

Den är byggd på en historisk händelse när tyskarna vintern 1941 tog över under sex veckor Yasnaya Polyana, Leo Tolstoys gamla egendom, som ett fältsjukhus under sitt försök att avancera mot Moskva. Huvudpersonen är en kirurg Paul Bauer som är en hängiven Tolstoy läsare och finner en like i Katerina Trubetzkaya som är intendent på egendomen. Deras vänskap och den tyske kommendanten Metz irrationella sätt leder till problem och det blir inte bättre när tyskarna misslyckas med sitt mål.

Den är lite för lång, 400 sidor, och vissa delar känns oviktiga för handligen. Men även utan att ha läst ”Krig och Fred” av Tolstoy, så finner jag boken mycket intressant.

Förlag Harpers Collins 2020

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: